Juvan kirkko

Juvantie 17 , 51900 Juva
(015) 340 980 kirkkoherranvirasto

Kesä-heinäkuu ma-pe 10-18 (Tiekirkko). Elokuussa 1.-7.8. auki ma-pe 10-18 ja 10.8. alkaen tilaisuuksien yhteydessä.
Tarvittaessa kysy ryhmien opastuksia kirkkoherranvirastosta.

Juvan kirkko

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello 10.00

 
Juvan kirkko valmistui vuonna 1863. Sitä rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Rakennusurakoitsija oli Vehmaan kartanosta Georg Grotenfelt. Aikaisemmat kirkot sijaitsivat vanhalla hautausmaalla valtatie 14 varrella nykyisen terveyskeskuksen lähellä.
 

Matti Kantanen kuvasi Juvan kirkon lintuperspektiivistä huhtikuussa 2018.

Oheisesta linkistä Matti Kantasen kuvaamaan videoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisää Juvan kirkon vaiheista Kirsi Vertaisen kirjoittamasta teoksesta Juvan kivikirkko. Kirja on ostettavissa Juvan seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Juvan seurakunta on perustettu 1442. Seurakuntamme alue ulottui alun perin Kuopioon ja Siilinjärvelle saakka. Varhaisinta kirkollista toimintaa on havaittu Tuhkalan kylässä, jossa parhaillaan suoritetaan kappelin kaivauksia ja tutkitaan vanhaa kalmistoa.

Ensimmäinen Juvan tunnettu kirkko on sijainnut vanhalla hautausmaalla Savonlinnan tien varrella ja rakennettu 1660-luvulla. Tämän kirkon kohtaloksi muodostui myrsky vuonna 1729. Helluntai-aamuna tuuli puhalsi kirkosta katon. Rakennettiin uusi kirkko, joka on edelleenkin olemassa, mutta siirrettiin Anttolan seurakuntaan 1870.

Nykyisen kirkon suunnittelu alkoi vuonna 1829. Silloin jouluaamuna kirkossa levisi huhu, että jumalanpalveluksen aikana kirkko olisi syttynyt palamaan. Syntyi pakokauhu, jonka aikana menehtyi  15 nuorta tungoksessa. Tulipaloa ei ollut. Joku oli pilkallaan huutanut eikä arvannut millaiset seuraukset siitä aiheutuvat.

Tapahtumasta viisastuneena alettiin suunnitella kivikirkkoa. Mallia haettiin Leppävirran seurakunnasta. Kirkon rakentaminen voitiin aloittaa vuonna 1856. Rakennusurakan otti Vehmaan kartanon silloinen omistaja – luutnantti Georg Grotenfelt.

Kirkkoa rakennettaessa täällä oli hyvin vaikeat nälkävuodet. Lapsia kuoli paljon. Kirkkoa rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Kirkko valmistui vuonna 1863.

Vanhojen kirkkojen alttaritaulut ovat kirkon sivuseinillä. Ne oli lahjoittanut Koikkalan kartanon isäntäväki – Lilliesköld. Nykyisen alttaritaulun on lahjoittanut seurakunnalle piispa Alopaeus. Hänen vaimonsa oli entisen Juvan kirkkoherran tytär. Alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1889.

Kirkon kattokruunut on valmistettu Pietarissa Helsingin yliopiston juhlasalia varten. Kun yliopistossa siirryttiin kaasuvaloihin, nämä kynttiläkruunut myytiin Juvan seurakunnalle. Myöhemmin näistä on valmistettu kopiot yliopiston juhlasaliin.

Kirkon peruskorjaus suoritettiin vuonna 1985. Silloin hankittiin barokkityyliset kuoriurut. Väritys muutettiin alkuperäiseksi. Penkit olivat aikaisemmin vihreitä ja matto punainen, samoin alttarikaide. Myös sisäkatto palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

Nykyiset isot, ranskalaisromanttiset urut otettiin käyttöön vuonna 2003. Ne ovat saksalaisen Paschen- urkutehtaan valmistamat.

Juvalla jumalanpalveluksissa käy tavallisina pyhinä noin 70 henkilöä. Jos on vähänkin juhlaa, niin ollaan jo sadan paremmalla puolella. Kirkossa on myös musiikkitilaisuuksia runsaasti. Kesäaikaan esim. keskiviikkoiltaisin klo 19 on kesäillanmusiikki. Juvalla on vuodesta 2012 lähtien ollut yksi kanttori. Kuoroista mainittakoon Kirkkokuoro, Mieslaulajat ja Kamarikuoro.

Kirkkopihassa on 409 sankarihautaa. Sukuhautoihin on haudattu 9 sankarivainajaa, kentälle on jäänyt n. 10 sankarivainajaa.

Parkkipaikkoja on niin VIrastotien kuin Juvantien puolella.

Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone
Pysäköinti
Vaativa pyörätuolireitti
wc

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Koikkalan kirkko

Vuorenmaan seurakuntakoti

Tapahtumat

su 26.9. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Jumalanpalveluksen toimittavat Sirkka Pylkkänen ja Pertti Laamanen.
Kolehti kerätään seurakuntien toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen lapsi- ja nuorisotyön sekä jumalanpalvelus- ja kirkkomusiikkitoiminnan alueilla Mikkelin hiippakunnassa.
su 3.10. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Selkomessu

Selkomessun toimittaa pastori Riitta Kuusi avustajanaan Saku Lemmetyinen ja Marja-Terttu Valkeavuori, kanttorina Pertti Laamanen.
Kolehti kerätään kummiuden ja kristillisen kasvatuksen tukemiseen ja kehittämiseen lapsi- ja nuorisotyön sekä jumalanpalvelus- ja kirkkomusiikkitoiminnan alueilla Mikkelin hiippakunnassa.
su 17.10. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Messussa saarnaa Mika Malinen ja liturgina on Saku Lemmetyinen, kanttorina Matti Turunen.
Kolehti kerätään lasten ja perheiden parissa tehtävään työhön Lähetysyhdistys Kylväjä ry:n kautta.
ke 20.10. klo 18.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Toivon ateria / viikkomessu

Tervetuloa levähtämään Toivon aterian äärelle. Vietämme viikkomessua arjen keskellä.
Kulku sisälle kirkon taajaman puoleisesta sivuovesta.
su 24.10. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Jumalanpalveluksen toimittaa Saku Lemmetyinen, kanttorina Kari Haikarainen.
Kolehti kerätään kristittyjen yhteiseen työhön oikeudenmukaisen maailman puolesta Vastuuviikon kautta.
su 31.10. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Messu

Messun toimittaa Mika Malinen, kanttorina Kari Haikarainen.
Kolehti kerätään rauhan ja vakauden edistämiseen kehitysmaissa Kirkon Ulkomaan avun kautta.
to 4.11. klo 8.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Konsertti

Mirva Helske ESMO ry:n puolesta
044 033 8448
la 6.11. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Jumalanpalveluksen toimittaa Mika Malinen, kanttorina Pertti Laamanen.
Kolehti kerätään nuorisotyön kehittämiseen Virossa Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry:n kautta.