Juvan kirkko

Juvan kirkko

Juvantie 17, 51900 Juva

(015) 340 980 kirkkoherranvirasto

Kesä-heinäkuu ma-pe 10-18 (Tiekirkko). Elokuussa 1.-7.8. auki ma-pe 10-18 ja 10.8. alkaen tilaisuuksien yhteydessä.
Tarvittaessa kysy ryhmien opastuksia kirkkoherranvirastosta.

Juvan seurakunta on perustettu 1442. Seurakuntamme alue ulottui alun perin Kuopioon ja Siilinjärvelle saakka. Varhaisinta kirkollista toimintaa on havaittu Tuhkalan kylässä, jossa parhaillaan suoritetaan kappelin kaivauksia ja tutkitaan vanhaa kalmistoa.

Ensimmäinen Juvan tunnettu kirkko on sijainnut vanhalla hautausmaalla Savonlinnan tien varrella ja rakennettu 1660-luvulla. Tämän kirkon kohtaloksi muodostui myrsky vuonna 1729. Helluntai-aamuna tuuli puhalsi kirkosta katon. Rakennettiin uusi kirkko, joka on edelleenkin olemassa, mutta siirrettiin Anttolan seurakuntaan 1870.

Nykyisen kirkon suunnittelu alkoi vuonna 1829. Silloin jouluaamuna kirkossa levisi huhu, että jumalanpalveluksen aikana kirkko olisi syttynyt palamaan. Syntyi pakokauhu, jonka aikana menehtyi  15 nuorta tungoksessa. Tulipaloa ei ollut. Joku oli pilkallaan huutanut eikä arvannut millaiset seuraukset siitä aiheutuvat.

Tapahtumasta viisastuneena alettiin suunnitella kivikirkkoa. Mallia haettiin Leppävirran seurakunnasta. Kirkon rakentaminen voitiin aloittaa vuonna 1856. Rakennusurakan otti Vehmaan kartanon silloinen omistaja – luutnantti Georg Grotenfelt.

Kirkkoa rakennettaessa täällä oli hyvin vaikeat nälkävuodet. Lapsia kuoli paljon. Kirkkoa rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Kirkko valmistui vuonna 1863.

Vanhojen kirkkojen alttaritaulut ovat kirkon sivuseinillä. Ne oli lahjoittanut Koikkalan kartanon isäntäväki – Lilliesköld. Nykyisen alttaritaulun on lahjoittanut seurakunnalle piispa Alopaeus. Hänen vaimonsa oli entisen Juvan kirkkoherran tytär. Alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1889.

Kirkon kattokruunut on valmistettu Pietarissa Helsingin yliopiston juhlasalia varten. Kun yliopistossa siirryttiin kaasuvaloihin, nämä kynttiläkruunut myytiin Juvan seurakunnalle. Myöhemmin näistä on valmistettu kopiot yliopiston juhlasaliin.

Kirkon peruskorjaus suoritettiin vuonna 1985. Silloin hankittiin barokkityyliset kuoriurut. Väritys muutettiin alkuperäiseksi. Penkit olivat aikaisemmin vihreitä ja matto punainen, samoin alttarikaide. Myös sisäkatto palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

Nykyiset isot, ranskalaisromanttiset urut otettiin käyttöön vuonna 2003. Ne ovat saksalaisen Paschen- urkutehtaan valmistamat.

Juvalla jumalanpalveluksissa käy tavallisina pyhinä noin 70 henkilöä. Jos on vähänkin juhlaa, niin ollaan jo sadan paremmalla puolella. Kirkossa on myös musiikkitilaisuuksia runsaasti. Kesäaikaan esim. keskiviikkoiltaisin klo 19 on kesäillanmusiikki. Juvalla on vuodesta 2012 lähtien ollut yksi kanttori. Kuoroista mainittakoon Kirkkokuoro, Mieslaulajat ja Kamarikuoro.

Kirkkopihassa on 409 sankarihautaa. Sukuhautoihin on haudattu 9 sankarivainajaa, kentälle on jäänyt n. 10 sankarivainajaa.

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello 10.00

 
Juvan kirkko valmistui vuonna 1863. Sitä rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Rakennusurakoitsija oli Vehmaan kartanosta Georg Grotenfelt. Aikaisemmat kirkot sijaitsivat vanhalla hautausmaalla valtatie 14 varrella nykyisen terveyskeskuksen lähellä.
 

Matti Kantanen kuvasi Juvan kirkon lintuperspektiivistä huhtikuussa 2018.

Oheisesta linkistä Matti Kantasen kuvaamaan videoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisää Juvan kirkon vaiheista Kirsi Vertaisen kirjoittamasta teoksesta Juvan kivikirkko. Kirja on ostettavissa Juvan seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Parkkipaikkoja on niin VIrastotien kuin Juvantien puolella.

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Tapahtumat

su 4.6. klo 10.00 -12.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Messu

Messu aloittaa Etelä-Savon Kansanlähetyksen kesäpäivät. Saarnaa piirijohtaja Matti Manninen, liturgina Mika Malinen ja kanttorina Kari Haikarainen.
su 11.6. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Sanajumalanpalveluksen toimittavat Saku Lemmetyinen ja Ilona Nyman.
Kolehti kerätään Evankelisen lähetysyhdistyksen työn tukemiseen lähetystyössä ja kotimaassa, ELY ry.
su 18.6. klo 10.00 -12.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Pikku-Syöte 1 konfirmaatiomessu

Konfirmaatiomessun toimittavat Pikku-Syöte 1 -riparin väki, pappina Sirkka Pylkkänen ja kanttorina Kari Haikarainen.
Kolehti kerätään lasten ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen Lasten ja nuorten keskus ry:n kautta.
la 24.6. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Messu

Messun toimittavat Mika Malinen ja Ilona Nyman.
Kolehti kerätään Suomen Lähetyslentäjät ry:n hengen pelastavien lentojen tukemiseen turvattomilla ja vaikeakulkuisilla alueilla kehittyvissä maissa.
su 25.6. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Jumalanpalveluksen toimittavat Mika Malinen ja Ilona Nyman.
Kolehti kerätään Raamatun opetuksen järjestämiseen sekä verkkoraamattuopetuksen kehittämiseen ja järjestämiseen valtakunnallisesti Helsingin Raamattukoulusäätiön kautta.
su 2.7. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Pikku-Syöte 2 -riparin konfirmaatio

Pikku-Syöte 2 -riparin konfirmaatiota ovat toteuttamassa riparin väki, pappina Mika Malinen ja kanttorina Ilona Nyman.
Kolehti kerätään romanilasten ja -nuorten kerhotoimintaan Romano Missio ry:n kautta.
su 9.7. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Sanajumalanpalveluksessa pappina Mika Malinen ja kanttorina Kari Haikarainen.
Kolehti kerätään nuorten perus- ja ammattikoulutukseen Suomen Lähetysseuran kautta teemalla Koulutus on avain oman elämän hallintaan.
su 16.7. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Messu

Messussa saarnaa Saku Lemmetyinen, liturgina Mika Malinen ja kanttorina Kari Haikarainen.
Kolehti kerätään Suomen Raamattuopiston kautta pastori Juha Hasasen työn tukemiseen.