Juvan kirkko

Juvan kirkko

Juvantie 17, 51900 Juva

(015) 340 980 Kirkkoherranvirasto

1500

Kesä-heinäkuu ma-pe 10-18 (Tiekirkko). Elokuussa 1.-11.8. auki ma-pe 10-18 ja 12.8. alkaen tilaisuuksien yhteydessä.
Tarvittaessa kysy ryhmien opastuksia kirkkoherranvirastosta.

Juvan seurakunta on perustettu 1442. Seurakuntamme alue ulottui alun perin Kuopioon ja Siilinjärvelle saakka. Varhaisinta kirkollista toimintaa on havaittu Tuhkalan kylässä, jossa parhaillaan suoritetaan kappelin kaivauksia ja tutkitaan vanhaa kalmistoa.

Ensimmäinen Juvan tunnettu kirkko on sijainnut vanhalla hautausmaalla Savonlinnan tien varrella ja rakennettu 1660-luvulla. Tämän kirkon kohtaloksi muodostui myrsky vuonna 1729. Helluntai-aamuna tuuli puhalsi kirkosta katon. Rakennettiin uusi kirkko, joka on edelleenkin olemassa, mutta siirrettiin Anttolan seurakuntaan 1870. Lisätietoa vanhoista kirkoista tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Nykyisen kirkon suunnittelu alkoi vuonna 1829. Silloin jouluaamuna kirkossa levisi huhu, että jumalanpalveluksen aikana kirkko olisi syttynyt palamaan. Syntyi pakokauhu, jonka aikana menehtyi  15 nuorta tungoksessa. Tulipaloa ei ollut. Joku oli pilkallaan huutanut eikä arvannut millaiset seuraukset siitä aiheutuvat.

Tapahtumasta viisastuneena alettiin suunnitella kivikirkkoa. Mallia haettiin Leppävirran seurakunnasta. Kirkon rakentaminen voitiin aloittaa vuonna 1856. Rakennusurakan otti Vehmaan kartanon silloinen omistaja – luutnantti Georg Grotenfelt.

Kirkkoa rakennettaessa Suomessa oli hyvin vaikeat nälkävuodet. Lapsia kuoli paljon. Kirkkoa rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Kirkko valmistui vuonna 1863.

Vanhojen kirkkojen alttaritaulut ovat kirkon sivuseinillä. Ne oli lahjoittanut Koikkalan kartanon isäntäväki – Lilliesköld. Nykyisen alttaritaulun on lahjoittanut seurakunnalle piispa Alopaeus. Hänen vaimonsa oli entisen Juvan kirkkoherran tytär. Alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1889.

Kirkon kattokruunut on valmistettu Pietarissa Helsingin yliopiston juhlasalia varten. Kun yliopistossa siirryttiin kaasuvaloihin, nämä kynttiläkruunut myytiin Juvan seurakunnalle. Myöhemmin näistä on valmistettu kopiot yliopiston juhlasaliin.

Kirkon peruskorjaus suoritettiin vuonna 1985. Silloin hankittiin barokkityyliset kuoriurut. Väritys muutettiin alkuperäiseksi. Penkit olivat aikaisemmin vihreitä ja matto punainen, samoin alttarikaide. Myös sisäkatto palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

Nykyiset isot, ranskalaisromanttiset urut otettiin käyttöön vuonna 2003. Ne ovat saksalaisen Paschen- urkutehtaan valmistamat.

Juvalla jumalanpalveluksissa käy tavallisina pyhinä noin 70 henkilöä. Jos on vähänkin juhlaa, niin ollaan jo sadan paremmalla puolella. Joka sunnuntai jumalanpalvelus striimataan suorana lähetyksenä seurakunnan omalle YouTube-kanavalle. Kirkossa on myös monia musiikkitilaisuuksia ympärivuoden. Juvalla on vuodesta 2012 lähtien ollut yksi kanttori. Kuoroista mainittakoon Kirkkokuoro, Mieslaulajat ja Kamarikuoro.

Kirkkopihassa on 409 sankarihautaa. Sukuhautoihin on haudattu 9 sankarivainajaa, kentälle on jäänyt n. 10 sankarivainajaa.

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello 10.00

 
Juvan kirkko valmistui vuonna 1863. Sitä rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Rakennusurakoitsija oli Vehmaan kartanosta Georg Grotenfelt. Aikaisemmat kirkot sijaitsivat vanhalla hautausmaalla valtatie 14 varrella nykyisen terveyskeskuksen lähellä.
 

Matti Kantanen kuvasi Juvan kirkon lintuperspektiivistä huhtikuussa 2018.

Oheisesta linkistä Matti Kantasen kuvaamaan videoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisää Juvan kirkon vaiheista Kirsi Vertaisen kirjoittamasta teoksesta Juvan kivikirkko. Kirja on ostettavissa Juvan seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Parkkipaikkoja on niin Virastotien kuin Juvantien puolella.

Tiedustelut ja varaukset:

Sydäniskuri Sydäniskuri
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Lähes esteetön tila Lähes esteetön tila
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille
Tilaa vaunuille Tilaa vaunuille
Tilava hissi Tilava hissi
wc wc

Tapahtumat

su 10.3. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus

Jumalanpalvelusta toimittamassa Risto Löppönen ja reserviläiset, kanttorina Kari Haikarainen ja pappina Saku Lemmetyinen.
Kolehti kerätään seurakuntien toiminnen tukemiseen ja kehittämiseen diakonia- ja yhteiskunnallisen työn sekä lähetystyön alueilla Mikkelin hiippakunnassa.
Jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntatalolla keittolounas.
su 17.3. klo 10.00 -12.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Päivärippikoulun konfirmaatio

Liturgina Sirkka Pylkkänen, kanttorina Ilona Nyman.
Kolehti kerätään Herättäjä-Yhdistyksen lapsi-, nuoriso- ja opiskelijatyöhön käytettäväksi lasten, nuorten ja opiskelijoiden valtakunnallisten tapahtumien ja leirien järjestämiseen.
su 24.3. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Palmusunnuntain messu

Messussa saarnaa Sirkka Pylkkänen, liturgina Saku Lemmetyinen, kanttorina Ilona Nyman.
Kolehti kerätään seurakuntatyöhön ja teologiseen koulutukseen Suomen Lähetysseuran kautta teemalla Evankeliumi kuuluu kaikille.
ma 25.3. klo 18.00 -19.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Hiljaisen viikon kirkkoilta

Kirkkoillassa pappina Markku Karila, musiikissa Pertti Laamanen ja Juvan Mieslaulajat.
to 28.3. klo 18.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Kiirastorstain messu

Messussa saarnaa Saku Lemmetyinen, liturgina Sirkka Pylkkänen, musiikissa Vuorenmaan kuoro ja kanttori Ilona Nyman.
Kolehti kerätään ystävyysseurakunta Järvakandissa tehtävän työn hyväksi.
pe 29.3. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus

Jumalanpalveluksen toimittavat Sirkka Pylkkänen ja Ilona Nyman. Mukana Kirkkokuoro.
Kolehti kerätään Nigeriassa tehtävään traumaterapiaan ja -koulutukseen Open Doors Finland ry:n kautta.
su 31.3. klo 10.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Pääsiäisen messu

Messussa saarnaa Saku Lemmetyinen, liturgina Sirkka Pylkkänen ja kanttorina Ilona Nyman. Mukana Kirkkokuoro.
Kolehti kerätään maailman köyhimpien ihmisten auttamiseksi muun muassa toimeentulomahdollisuuksia parantamalla Kirkon Ulkomaanavun kautta.
ma 1.4. klo 18.00 -20.00

Juvantie 17, 51900 Juva

Himmelimessu seurakuntatalolla

Himmelimessua toteuttamassa Sirkka Pylkkänen, Ilona Nyman ja Himmeli-yhtye.
Kolehti kerätään naisten hyväksi tehtävään työhön Suomen Lähetysseuran kautta teemalla Naiset toivon tiellä.