Juvan kirkko

Juvantie 17 , 51900 Juva
(015) 340 980 kirkkoherranvirasto

Kesä-heinäkuu ma-pe 10-18 (Tiekirkko). Elokuussa 1.-7.8. auki ma-pe 10-18 ja 10.8. alkaen tilaisuuksien yhteydessä.
Tarvittaessa kysy ryhmien opastuksia kirkkoherranvirastosta.

Juvan kirkko

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello 10.00

Juvan kirkko valmistui vuonna 1863. Sitä rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Rakennusurakoitsija oli Vehmaan kartanosta Georg Grotenfelt. Aikaisemmat kirkot sijaitsivat vanhalla hautausmaalla valtatie 14 varrella nykyisen terveyskeskuksen lähellä.

Matti Kantanen kuvasi Juvan kirkon lintuperspektiivistä huhtikuussa 2018.

Oheisesta linkistä Matti Kantasen kuvaamaan videoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisää Juvan kirkon vaiheista Kirsi Vertaisen kirjoittamasta teoksesta Juvan kivikirkko. Kirja on ostettavissa Juvan seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Juvan seurakunta on perustettu 1442. Seurakuntamme alue ulottui alun perin Kuopioon ja Siilinjärvelle saakka. Varhaisinta kirkollista toimintaa on havaittu Tuhkalan kylässä, jossa parhaillaan suoritetaan kappelin kaivauksia ja tutkitaan vanhaa kalmistoa.

Ensimmäinen Juvan tunnettu kirkko on sijainnut vanhalla hautausmaalla Savonlinnan tien varrella ja rakennettu 1660-luvulla. Tämän kirkon kohtaloksi muodostui myrsky vuonna 1729. Helluntai-aamuna tuuli puhalsi kirkosta katon. Rakennettiin uusi kirkko, joka on edelleenkin olemassa, mutta siirrettiin Anttolan seurakuntaan 1870.

Nykyisen kirkon suunnittelu alkoi vuonna 1829. Silloin jouluaamuna kirkossa levisi huhu, että jumalanpalveluksen aikana kirkko olisi syttynyt palamaan. Syntyi pakokauhu, jonka aikana menehtyi  15 nuorta tungoksessa. Tulipaloa ei ollut. Joku oli pilkallaan huutanut eikä arvannut millaiset seuraukset siitä aiheutuvat.

Tapahtumasta viisastuneena alettiin suunnitella kivikirkkoa. Mallia haettiin Leppävirran seurakunnasta. Kirkon rakentaminen voitiin aloittaa vuonna 1856. Rakennusurakan otti Vehmaan kartanon silloinen omistaja – luutnantti Georg Grotenfelt.

Kirkkoa rakennettaessa täällä oli hyvin vaikeat nälkävuodet. Lapsia kuoli paljon. Kirkkoa rakennettiin seitsemän vuoden ajan. Kirkko valmistui vuonna 1863.

Vanhojen kirkkojen alttaritaulut ovat kirkon sivuseinillä. Ne oli lahjoittanut Koikkalan kartanon isäntäväki – Lilliesköld. Nykyisen alttaritaulun on lahjoittanut seurakunnalle piispa Alopaeus. Hänen vaimonsa oli entisen Juvan kirkkoherran tytär. Alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1889.

Kirkon kattokruunut on valmistettu Pietarissa Helsingin yliopiston juhlasalia varten. Kun yliopistossa siirryttiin kaasuvaloihin, nämä kynttiläkruunut myytiin Juvan seurakunnalle. Myöhemmin näistä on valmistettu kopiot yliopiston juhlasaliin.

Kirkon peruskorjaus suoritettiin vuonna 1985. Silloin hankittiin barokkityyliset kuoriurut. Väritys muutettiin alkuperäiseksi. Penkit olivat aikaisemmin vihreitä ja matto punainen, samoin alttarikaide. Myös sisäkatto palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

Nykyiset isot, ranskalaisromanttiset urut otettiin käyttöön vuonna 2003. Ne ovat saksalaisen Paschen- urkutehtaan valmistamat.

Juvalla jumalanpalveluksissa käy tavallisina pyhinä noin 70 henkilöä. Jos on vähänkin juhlaa, niin ollaan jo sadan paremmalla puolella. Kirkossa on myös musiikkitilaisuuksia runsaasti. Kesäaikaan esim. keskiviikkoiltaisin klo 19 on kesäillanmusiikki. Juvalla on vuodesta 2012 lähtien ollut yksi kanttori. Kuoroista mainittakoon Kirkkokuoro, Mieslaulajat ja Kamarikuoro.

Kirkkopihassa on 409 sankarihautaa. Sukuhautoihin on haudattu 9 sankarivainajaa, kentälle on jäänyt n. 10 sankarivainajaa.

Parkkipaikkoja on niin VIrastotien kuin Juvantien puolella.

Lastenhoitohuone
Vaativa pyörätuolireitti

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Koikkalan kirkko

Vuorenmaan seurakuntakoti

PERUTTU: Jouni Somero, piano konsertti Bach to You

Konsertti peruttu vallitsevan koronatilanteen vuoksi.
Bachia Sinulle - Bach to You juonnettu konsertti, jonka soittaa pianisti Jouni Somero

Juvantie 17, 51900 Juva

Sanajumalanpalvelus kirkossa klo 10, Malinen ja Haikarainen.

Messu ja Yhteisvastuukeräyksen 2022 aloitus

Messun toimittaa Saku Lemmetyinen ja kanttorina Ilona Nyman.
Kolehti kerätään tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen kohteen hyväksi.

Raamattuluento / Erja Kalpio, Ely ry

Evankelisen lähetysyhdistyksen Itä-Suomen aluetyöntekijä Erja Kalpion pitämä raamattutunti.
Huomaa muuttunut paikka: luento pidetään kirkossa koronaturvallisin välein.

Sanajumalanpalvelus

Sanajumalanpalveluksessa pappina Mika Malinen, kanttorina Ilona Nyman, jumalanpalvelustehtävissä Gideonit ja Paavo Ahosen ryhmä.
Kolehti kerätään Raamattujen ja Uusien testamenttien painattamiseksi ja jakamiseksi koululaisille ja sotilaille sekä hotelleihin, vankiloihin, hoivakoteihin ja sairaaloihin Suomessa ja Chilessä Suomen Gideonit ry:n kautta.