Vanha hautausmaa

Valtatien varressa oleva hautausmaa

Vanha hautausmaa

Sairaalantie 8, 51900 Juva

Juvan Vanha hautausmaa

Vanhalla hautausmaalla sijaitsi Juvan aikaisempi kirkko, joka palvelee nykyisin Antolassa.

Pakanuuden aikana vainajat haudattiin saariin tai valittuihin paikkoihin talojen lähelle, ehkäpä pyhiin karsikoihin. Katolinen kirkko pyrki nojautumaan vanhaan perinteeseen ja otti vanhat uhrilehdot käyttöönsä. Niinpä monet pakanalliset kalmistot muuttuivat kristillisiksi hautausmaiksi. Kristinuskon vakiinnuttua Juvalle vainajat haudattiin kirkon viereen. Muutamat paikannimet viittaavat siihen, että  kappelikalmistoja voisi täältä löytyä. Vanhin tunnettu lienee Remojärven kappelinpelto, jonka arkeologisten kaivausten aikana löydetty arkun puupalanen on ajoitettu vuosille 1380 - 1560. Tutkijat ovat toistaiseksi epätietoisia  siitä, oliko hautausmaa ortodoksinen vai katolinen. Juvan kirkkopitäjän perustamiskirjasta vuodelta 1442 on päätelty, että täällä oli jo kappeli, eräänlainen kirkkopirtti ja  Papinniitty Jukajärven rannalla. Täällä oli myös papille tarpeelliset rakennukset, koska määräykset niiden rakentamisesta puuttuvat, vaikka siinä oli  tarkat ohjeet viljelyksistä ja tarvekaluista. Mutta pian tähän rakennettiin varmaan vakinainen kirkkokin.  Arkeologisia kaivauksia ei tällä kirkkomaalla ole tehty. Selvittämättä ovat kirkon lattian alle haudatut.

Vanha hautausmaa antaa omanlaisensa kuvan Juvan historiasta. Hautakivissä säilyneistä kuolinvuosista voidaan päätellä, että kiviset muistomerkit tulivat täällä käyttöön 1800-luvun alussa, jolloin varakkaamman väestön tavaksi tuli pystyttää muistokiviä. Niinpä tässä korostuu virkamiesten, upseerien, kartanonomistajien ja muiden talollisten suvut. Myöhemmin tapa yleistyi koskemaan kaikkia kansalaispiirejä. Muistojen henkilöistä on haluttu säilyvän. Vuosiluvut ovat synnyin- ja kuolinvuosia. Päivämääriä ei tässä mainita. Varhaisimmat kuolinajat ovat 1824 ja 1835.  Joskus muistokivet on pystytetty paljonkin myöhemmin kuin henkilön kuolinvuonna Viimeisimmät hautaukset ovat vuodelta 2006. Puuristit ovat tietenkin maatuneet kuten vainajatkin.

Juvan vanha hautausmaa on viehättävä, rauhallinen menneisyyden puisto, jossa voi aistia historiallisen ilmapiirin ja luonnon kauneuden.

Teksti on Esko Niirasen tekemästä Vanhan hautausmaan oppaasta

Juvan seurakunnan Vanha hautausmaa sijaitsee hyvinvointikeskuksen lähellä, valtatien varressa. Vanhalla hautausmaalla on uurnamuistolehto ja tuhkamuistolehto. Arkkuhautauksia vanhalle hautausmaalle ei enää tehdä.
Esteetön kulku Esteetön kulku
Pysäköinti Pysäköinti