Hautajaiset

Kotiseurakunta toivottaa Taivaan isän antamia voimia surun keskellä.

Juvan seurakunta noudattaa Itä-Suomen aluehallintoviraston 3.12.2020 antamia määräyksiä, jotka kieltävät Juvan kunnan alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa 4.12.2020-1.1.2021.

Seurakunnan tilat ovat henkilörajoitusten puitteissa käytettävissä kirkollisiin toimituksiin eli hautajaiset, kasteet ja avioliittoon vihkimiset voidaan toimittaa kirkoissa, Toivonsalissa ja muissa seurakunnan tiloissa. Papit ja kanttori eivät osallistu muistotilaisuuksiin. Seurakunnan tiloissa tapahtuvissa muistotilaisuuksissa tai perhejuhlissa ei voi olla ruoka- ja juomatarjoilua Avin määräysten mukaan.

Siunaustilaisuudesta sopiminen

Siunaustilaisuuden ajankohdasta sopiminen käy parhaiten kirkkoherranvirastossa. Virastossa voi asioida maanantaista torstaihin klo 9-12 ja sisälle pääsee soittamalla kirkkoherranviraston ulko-oven pielessä olevaa valkoista ovikelloa. Koronarajoitusten voimassa ollessa on kuitenkin suositeltavaa olla yhteyksissä puhelimitse: (015) 340 980 tai sähköpostilla: juva.kirkkoherranvirasto(at)evl.fi. Useimmat asiat saa hoidettua näin.

Ensisijaisesti siunauksia toimitetaan perjantaisin ja lauantaisin. Myös keskiviikkoisin ja torstaisin on toisinaan järjestetty siunaustilaisuuksia. Siunaukset juvalaisen käytännön mukaan tapahtuvat klo 10, 11.30 ja 13.

Sielunkellot

Perinteisesti vainajan kuolemasta on ilmoitettu kellojen soitolla. Juvalla käytäntöä on kutsuttu kansanomaisesti sielunkelloiksi. Miesvainajasta ilmoitettaessa aloitetaan isolla kellolla ja naisvainajasta ilmoitettaessa pienellä kellolla. Kellot soitetaan yleensä vainajaa tuotaessa seurakunnan säilytystiloihin. Tällöin on voitu pitää myös rukoushetki sairaalan kappelissa omaisten toivomuksesta. Ajankohdasta voidaan sopia joko hautaustoimiston tai kirkkoherranviraston kanssa.

Siunaustilaisuuden ohjelma

Siunaustilaisuus on luonteeltaan jumalanpalvelus. Pääpiirteittäin ohjelma on seuraava:

Alkusoitto
Kukkatervehdykset
Virsi
Johdanto
Psalmi
Rukous
Raamatunteksti
Siunauspuhe
Siunaussanat
Mahdollinen musiikkiesitys
Rukous
Isä meidän rukous
Herran siunaus
Virsi
Kukkalaitteet haetaan pois
Saattomusiikki

Toimitukseen voidaan liittää alkuosaan myös synnintunnustus ja siunauspuheen jälkeen uskontunnustus yhteen ääneen. Saattomusiikin alkaessa kantajat järjestyvät arkun ympärille. Kantajat asettavat lakin päähänsä jo kirkossa.

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka