Hautajaiset

Kotiseurakunta toivottaa Taivaan isän antamia voimia surun keskellä.

Piispat ovat 18.3.2020 tarkentaneet ohjetta hautajaisten osalta. Hautaan siunaamisissa voivat sielunhoidollisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. Haudalla tapahtuvaa siunaamista myös suositaan. Kaikissa tilanteissa tulee välttää tartuntariskiä niin, että osallistujat ovat niin kirkossa kuin haudalla riittävän etäällä toisistaan. Vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön ei tule osallistua tilaisuuksiin. Papit ja kanttori eivät osallistu toimituksen jälkeisiin tilaisuuksiin.

Siunaustilaisuudesta sopiminen

Siunaustilaisuuden ajankohdasta sopiminen käy parhaiten kirkkoherranvirastossa. Ensisijaisesti siunauksia toimitetaan perjantaisin ja lauantaisin. Myös keskiviikkoisin ja torstaisin on toisinaan järjestetty siunaustilaisuuksia. Siunaukset juvalaisen käytännön mukaan tapahtuvat klo 10, 11.30 ja 13.

Sielunkellot

Perinteisesti vainajan kuolemasta on ilmoitettu kellojen soitolla. Juvalla käytäntöä on kutsuttu kansanomaisesti sielunkelloiksi. Miesvainajasta ilmoitettaessa aloitetaan isolla kellolla ja naisvainajasta ilmoitettaessa pienellä kellolla. Kellot soitetaan yleensä vainajaa tuotaessa seurakunnan säilytystiloihin. Tällöin on voitu pitää myös rukoushetki sairaalan kappelissa omaisten toivomuksesta. Ajankohdasta voidaan sopia joko hautaustoimiston tai kirkkoherranviraston kanssa.

Siunaustilaisuuden ohjelma

Siunaustilaisuus on luonteeltaan jumalanpalvelus. Pääpiirteittäin ohjelma on seuraava:

Alkusoitto
Kukkatervehdykset
Virsi
Johdanto
Psalmi
Rukous
Raamatunteksti
Siunauspuhe
Siunaussanat
Mahdollinen musiikkiesitys
Rukous
Isä meidän rukous
Herran siunaus
Virsi
Kukkalaitteet haetaan pois
Saattomusiikki

Toimitukseen voidaan liittää alkuosaan myös synnintunnustus ja siunauspuheen jälkeen uskontunnustus yhteen ääneen. Saattomusiikin alkaessa kantajat järjestyvät arkun ympärille. Kantajat asettavat lakin päähänsä jo kirkossa.