Tuoreimmat jutut Lehterissä

Kaikki Lehterin artikkelitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Uutislistaukseen

Jatkoselvitys Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muuttamiseksi

16.2.2021 09.36

Jatkoselvitys Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muuttamiseksi

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli 12.1.2021

Tuomiokapituli on istunnossaan 12.1. määrännyt KTM Sami Lahtiluoman selvitysmieheksi tutkimaan Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muutosta ja tekemään siitä ehdotuksen 31.5.2021 mennessä. Selvityksessä on lisäksi otettava huomioon Puumalan ja Sulkavan osalta myös muut vaihtoehdot kuin näiden kolmen seurakunnan liitos.

 

Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakunnat päättivät loppuvuodesta 2019 selvittää yhteistyössä seurakuntajaon muuttamista. Selvityksen teki Kirkkopalvelujen kehittämiskonsultti, KTM Sami Lahtiluoma.

Kirkkovaltuustot käsittelivät selvitystä kesäkuussa 2020. Lahtiluoman esitys seurakuntaliitoksesta ei edennyt. Ainoastaan Sulkavan seurakunta kannatti sitä, sekin ehdollisena, että Juvan ja Puumalan seurakunnat kannattavat aloitetta seurakuntajaon muuttamisesta.

Tuomiokapitulin on ryhdyttävä valmistelemaan seurakuntajaon muutosta, mikäli toimintaan, hallintoon tai talouteen liittyvä puuttumiskynnys ylittyy seurakunnan kohdalla. Tuomiokapitulin on arvioitava sitä, pystyykö seurakunta hoitamaan perustehtävänsä, selviytymään velvoitteistaan ja onko seurakunnalla tätä varten riittävä henkilöstö.

Tuomiokapitulin mielestä seurakuntaelämän turvaamiseksi Puumalan ja Sulkavan seurakunnissa on vaikea nähdä muita keinoja kuin seurakuntaliitos. Taustalla ovat pitkään kestänyt jäsenmäärän väheneminen ja talouden kiristyminen. Samat ongelmat näkyvät myös Juvan seurakunnassa, vaikka sillä ei olekaan välittömiä tarpeita liitokseen.

Tuomiokapitulin on arvioitava tilannetta koko kirkon työn näkökulmasta pidemmällä aikavälillä ja ryhdyttävä tarvittaessa toimiin seurakuntaelämän turvaamiseksi. Tämän vuoksi tuomiokapituli päätti jatkoselvityksestä ja määräsi selvitysmiehen hoitamaan asiaa.

Lisätiedot: Piispa Seppo Häkkinen. Yhteydenotot piispan erityisavustaja Kalervo Pöykkö, puh. 050 543 0739, kalervo.poykko@evl.fi

Linkki kapitulin tiedotteeseenLinkki avautuu uudessa välilehdessä