Tuoreimmat jutut Lehterissä

Juvan seurakunnan kirkkoherra

23.5.2020

JULKINEN

Juvan seurakunnan tiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa noudatetaan valtioneuvoston ohjeistusta, 500 hengen kokoontumisrajoitusta sekä hygienia- ja turvaväliohjeistuksia (Ruokavirasto, Avi, terveystarkastaja ym.) sekä Mikkelin hiippakunnan piispan antamia ohjeita.

Jumalanpalveluksiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Juvan kirkkoon on merkitty istumapaikat turvavälit huomioiden. Kirkon alakertaan on merkitty 200 istumapaikkaa ja parville 50 istumapaikkaa puolelleen. Eli yhteensä Juvan kirkkoon voi ottaa 300 henkilöä penkkeihin + henkilökunta. Perhekunta voi istua vierekkäin ilman turvavälejä.

Tulethan seurakunnan tiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin vain, jos sinulla ei ole mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Vältäthän fyysisiä kontakteja ja noudatat turvavälejä sekä hygieniaohjeita.

Muistathan desinfioida kätesi ennen virsikirjan ottamista hyllystä. Tilaisuuden päätyttyä virsikirjat jätetään penkkeihin.

SEURAKUNTATALO

Seurakuntatalo on kiinni syystoiminnan alkuun saakka eli 23.8. asti. Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.

Seurakuntatalo avataan tarvittaessa muistotilaisuuksia ja muita kirkollisia toimituksia ja niihin liittyviä perhejuhlia varten perjantaista sunnuntaihin. Seurakuntatalon keittiön varaajan tulee olla yhteydessä seurakunnan emäntään, joka ohjeistaa keittiössä toimimiseen liittyvät asiat.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä muistotilaisuus, kaste- ja hääjuhla on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.

Pyhän Ristin Sali ja takasali pidetään suljettuna yleisöltä.

KIRKKO, JUMALANPALVELUKSET

Kirkko on auki kesällä arkisin hiljentymistä varten 1.6.-7.8. välisen ajan kello 10-18 jolloin myös kirkon opas on paikalla.

Jumalanpalveluksiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi. Juvan kirkkoon mahtuu alakertaan 200 henkilöä ja parvelle 50 henkilöä kummallekin puolelleen turvavälit huomioiden. Kirkkoon on merkitty etukäteen seurakuntalaisille istumapaikat, joissa on huomioitu turvavälit. Perhekunnat voivat istua lähempänä toisiaan, mitä turvaväli muutoin edellyttäisi.

Jumalanpalvelukset toimitetaan Juvan kirkossa. Koikkalan kirkossa ja Vuorenmaan seurakuntakodilla seurakunnan toiminta on tauolla syystoiminnan alkuun saakka.

Ehtoollisjumalanpalveluksien vietto on mahdollista Juvan kirkossa. Ehtoollisen viettäjien suojelemiseksi kirkossa ehtoollisen viettäjän ja ehtoollista jakavan papin välissä on pleksisuoja. Ehtoolliselle jonottamista varten lattiaan merkitään paikat, joilla odotetaan jonon siirtymistä eteenpäin. Ehtoollinen jaetaan kirkon etuosassa pääkäytävän päässä lattiatasolla. Sama pappi jakaa niin leivän kuin viinin. Ehtoollisvieras saa ehtoollisleivän käteensä, samoin ehtoollispikarin, jonka hän ehtoollisen nautittuaan palauttaa lähellään sijaitsevaan koriin.

Virsikirjoja on jaossa kirkossa ja seurakuntasalissa.  Kirkossa virsikirjat jätetään penkkiin, josta henkilökunta kerää ne erilliseen laatikkoon olemaan ”karanteenissa” vähintään 72 tuntia. Ennen virsikirjan ottamista desinfioidaan kädet kirkossa olevalla käsidesillä. Virsikirjojen kanssa toimitaan samoin kirkollisten toimitusten suhteen, joissa kirjat ovat myös käytössä.

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä, samoin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia.

Kokoontumisrajoituksiin liittyvästä päätöksenteosta ja päätösten toimeenpanon ohjauksesta vastaavat aluehallintovirastot.

Juvan seurakunnan papit ja kanttori eivät kesällä osallistu muistotilaisuuteen eikä hääjuhlaan.

Kasteet

Juvan seurakunnan papit toimittavat kasteita sekä seurakunnan tiloissa että muualla turvavälit huomioiden.

Hautajaiset

Hautajaisia voidaan 1.6. lähtien viettää Juvan kirkossa, Toivonsalissa ja hautausmaalla kokoontumisrajoitukset ja turvavälit huomioiden. Hautajaisiin osallistuvien maksimimäärä Juvan kirkossa on 300 henkilöä turvavälit huomioiden. Virsikirjat ovat käytössä edellä mainituin edellytyksin. Seurakuntatalolla seurakuntasali, kahvio ja keittiö ovat käytettävissä muistotilaisuuksia ja muita kirkollisia toimituksia varten perjantaista sunnuntaihin. Sunnuntaisin ei kuitenkaan vietetä hautajaisia.

Avioliittoon vihkiminen

Pappi toimittaa avioliittoon vihkimisen Juvan kirkon alttarilta alttaripöydän edestä lattiatasolta, jolloin vihkiparin ja vihkivän papin välimatka toisiinsa on yli 2 metriä. Virsikirjat ovat käytössä. Pappi ja kanttori eivät osallistu hääjuhlaan.

RIPPIKOULU

Juvan seurakunta järjestää kaksi rippikoululeiriä Savonlinnassa Tanhuvaarassa heti kesäkuun alussa. Niille, jotka eivät lähde riparille tai joutuvat sairastumisen takia keskeyttämään rippikoululeirin, järjestetään elokuun alussa päivärippikoulu. Konfirmaatiot pyritään järjestämään kesäkuussa (14.6; 20.6, 21.6) ja elokuun päivärippikoulun osalta 9.8. Kirkkohallituksen ohjeistus seurakuntien kesätoiminnasta on julkistettu 8.5.2020.

Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

”Minä kätkeydyn siipiesi suojaan, kunnes myrsky on ohitse.” Ps. 57