Tuoreimmat jutut Lehterissä

Kaikki Lehterin artikkelitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Uutislistaukseen

Juvan risti

22.11.2019 10.32

Juvaa ja juvalaisia on siunattu ihan omalla ristillä. Silloin kun Juvan seurakunta vuonna 1442 perustettiin, seurakunta sai nimekseen Pyhän Ristin seurakunta.

Juvaa ja juvalaisia on siunattu ihan omalla ristillä.

Silloin kun Juvan seurakunta vuonna 1442 perustettiin, seurakunta sai nimekseen Pyhän Ristin seurakunta. Sen perusteella olemme saaneet myös kunnan vaakunaan kultaisen ristin mustalle pohjalle.

Vuonna 2016 Juvan Partalan kuninkaan kartanon pelloilla tehtiin arkeologisia kaivauksia ja niiden yhteydessä löytyi tina, hopea, kupari seoksesta valmistettu risti, joka on kooltaan 42 x 35 mm. Ristissä on piirteitä sekä itäisestä että läntisestä perinteestä ja siinä on myös kansanomaista kuviointia. Risti on mahdollisesti paikallisesti valmistettu. Juvan risti on uniikki eikä sellaisia ole löydetty muulta. Risti on ajoitettu 1100-1300- luvuille.

Ristin pohjalta suunniteltiin Juvan 575-vuotisjuhlavuoden logo vuonna 2017 ja sen pohjalta on suunniteltu myös nykyiset Juvan kunnan ja seurakunnan logot.

Juvan rististä on valmistettu pronssisia ja hopeisia koruja, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Monen juvalaisen kaulassa on Juvan risti sekä arkena että juhlissa. Risti on kiinnostanut kovasti myös heitä, joiden juuret ovat Juvalla. Ristejä on annettu myös paljon lahjoiksi. Yleensä risti herättää huomiota näyttävyydellään ja ristin kantaja saa olla kertomassa sen tarinaa.

Syyskuun lopulla Juvan risti oli edustamassa Porvoon uuden piispan Bo-Göran Åstrandin vastaanotolla Maria Häkkisen kaulassa. Maria Häkkinen on Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen vaimo. Sielläkin risti sai ansaittua huomiota ja piti Juvaa esillä.

Pidetään ristit rohkeasti esillä. Ei vain Juvan takia, vaan uskon ja Jeesuksen sovitustyön tähden. Siitähän risti pohjimmiltaan meille kertoo.