Tuoreimmat jutut Lehterissä

Kaikki Lehterin artikkelitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Uutislistaukseen

Huonokuntoisten puiden poistotyöt Juvan hautausmaalla alkavat viikolla 16 

Juvan seurakunnan hautausmaalla aloitetaan viikolla 16 huonokuntoisten puiden kaatotyöt, mikäli kevät etenee sen verran hitaasti, että käytävät kantavat raskaan sahakoura-auton liikkumisen hautausmaalla. Hautausmaan vanhat puut ovat tulleet elinkaarensa päähän ja joudutaan turvallisuussyistä poistamaan. Savotan käynnissä ollessa pyydämme välttämään ylimääräistä liikkumista hautausmaalla ja Poppiuksen tien päässä olevalla parkkipaikalla. Savotan ollessa käynnissä ylimääräistä liikennettä parkkipaikalla ja hautausmaalla pyydetään välttämään. 

Huonokuntoisten puiden poistotyöt Juvan hautausmaalla alkavat viikolla 16 

Juvan seurakunnan hautausmaalla aloitetaan viikolla 16 huonokuntoisten puiden kaatotyöt, mikäli kevät etenee sen verran hitaasti, että käytävät kantavat raskaan sahakoura-auton liikkumisen hautausmaalla. Muussa tapauksessa työt siirretään alkamaan myöhemmin huhti-toukokuuhun ja aloitetaan heti, kun se on mahdollista auton liikkumisen puolesta hautausmaalla. Huonokuntoisten ja siten myös kaadettavien puiden merkitseminen alkaa heti pääsiäisen jälkeen. Sen tekee arboristi Petri Laitinen (Jyväskylän arboristipalvelu Oy), joka myös teki vuoden 2022 aikana Juvan seurakunnan tilaaman hautausmaan puiden kuntokartoituksen. 

Hautausmaan vanhat puut ovat tulleet elinkaarensa päähän ja joudutaan turvallisuussyistä poistamaan. Monissa kuusissa on kuusenjuurikääpää. Hautoja kaivettaessa puiden juuria on jouduttu katkomaan, mitä kautta kääpä on päässyt puuhun ja lahottamaan sen. Puissa on havaittu myös kirjanpainajaa. Puiden kaataminen muuttaa hautausmaan näköä.  

Hautausmaalla on viime syksyn kartoitustyön perusteella laskettu olevan erilaista puuta 481. Niiden kunto on tutkittu mikroporaamalla ja puista 101 sai kaatotuomion huonokuntoisuutensa ja siten myös vaarallisuutensa vuoksi. Viime syksynä niistä 5 huonokuntoisinta kaadettiin. Tälle keväälle kaadettavaksi jäi 96 puuta. Näkyvin muutos tulee olemaan Toivonsalin takana pääkäytävän varrella olevalla ensimmäisellä lohkolla. Myös hautausmaalla oleva koivukuja ja lehmuskuja poistuvat. Kun puiden kaatourakka on saatu päätökseen, hautausmaa siistitään metsätöiden jäljiltä. Hautausmaan annetaan asettua uuteen muotoonsa muutama vuosi ennen kuin sinne tehdään uusien puiden istutussuunnitelma. Samalla myös hautausmaan puiden kunnon seuranta jatkuu, sinnehän jää pystyyn savotan jälkeenkin vielä vajaat 400 puuta.

Hautausmaan puiden poistoon on saatu tarvittavat luvat niin Juvan kunnalta sekä Ely-keskukselta. Samalla kun arboristi kulkee hautausmaalla merkkaamassa kaadettavat puut, hän myös tarkistaa löytyykö puiden juurelta liito-oravan jätöksiä. Muutaman viime vuoden aikana hautausmaalla ei havaittu merkkejä liito-oravasta. Aiemmat liito-oravan pesintähavainnot on tehty vuonna 2015 ja silloin pesäpaikka sijaitsi hautausmaan läheisyydessä, mutta ei aidatulla hautausmaa-alueella. 

Pääosan kaatotyöstä suorittaa mikkeliläinen Kuljetus Mökkönen sahakoura-autolla yhteistyössä paikallisen metsänhoitoyhdistyksen kanssa. Puut kaadetaan hallitusti pätkissä niin, että hautamuistomerkkejä ei tarvitse juurikaan siirrellä. Joitakin yksittäisiä puita joudutaan poistamaan metsurityönä.  Välivarastona toimii Poppiuksentien päässä oleva ns. uuden hautausmaan puoleinen parkkipaikka. 

Puiden mahdolliset terveet osat menevät myyntiin metsänhoitoyhdistyksen kautta. Oksat haketetaan. Lahot osat menevät hakkeeksi. Terveistä halkaisijaltaan yli 60 cm puiden osista tehdään polttopuita oman seurakunnan diakoniatyön kautta jaettavaksi. Savotan edetessä tiedetään myytäväksi kelpaamattoman puun määrä ja laatu. Savotan päätteeksi tehdään lopulliset päätökset jäljelle jäävistä kaadetuista puista. 

Savotan käynnissä ollessa pyydämme välttämään ylimääräistä liikkumista hautausmaalla ja Poppiuksen tien päässä olevalla parkkipaikalla. Savotan ollessa käynnissä ylimääräistä liikennettä parkkipaikalla ja hautausmaalla pyydetään välttämään. 

Pahoittelemme puiden poistamisesta aiheutuvaa häiriötä. Hautausmaa pyritään siivoamaan mahdollisimman nopeasti. 

Lisätietoja:  

Seurakuntamestari Pasi Hänninen, 0440 340 995. 

Pasi Hänninen
Pasi Hänninen
Seurakuntamestari
Virastotie 2
51900 Juva

11.4.2023 09.00