Jari Piikin muistokonsertti klo 14

Jari Piikki

Juvan kirkko

Jari Piikin muistokonsertti

Tervetuloa Jari Piikin muistokonserttiin 31.7 klo 14 Juvan kirkkoon.
Konsertissa esiintyvät Juvan Kamarikuoro, Mieslaulajat, Vuorenmaan kuoro, Kirkkokuoro sekä Minna Raassina, laulu ja urut ja Matti-Veikko Kuusi, urut. Pertti Laamanen, laulu
Konsertissa kuullaan Jari Piikin säveltämää ja sovittamaa musiikkia.

Vapaapääsy
Käsiohjelma 10€

Kanttori, urkuri, Director cantus Jari Piikin muisto elää yhä lämpimänä juvalaisten sekä hänen vaikutuspiirissään olleiden mielessä. Hänen kuolemastaa on kulunut kymmen vuotta ja jo tammikuussa oli tarkoitus järjestää konsertti hänen muistolleen. Talvinen konsertti jouduttiin perumaan koronasta johtuvien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Nyt se on vihdoin mahdollista pitää.

Jari Johannes Piikki syntyi Juvan Koikkalassa 16.5.1963. Musikaalisen Piikin suvun poika aloitti kirkkomusiikin opiskelun Sibelius Akatemiassa Kuopiossa vuonna 1982 ja valmistui musiikin kandidaatiksi 1987. Valmistumisensa jälkeen Jari Piikki työskenteli Juvan seurakunnan kanttorina vuoteen 2009 saakka, jolloin hän jäi sairaseläkkeelle.
Hän jatkoi opintojaan Helsingissä suorittaen Sibelius-Akatemiassa mm. urkujensoiton ja urkuimprovisaation A-tutkinnon v. Director cantus -arvo hänelle myönnettiin vuonna 2003.
Jari Piikki työskenteli kanttorina monipuolisesti seurakuntansa musiikillisena moottorina ja promoottorina. Hän toimi kuoronjohtajana niin lapsikuoro Sinivarpusille kuin seka- ja mieskuorolle. Hän sävelsi uruille ja sovitti kuoroille lukuisia teoksia. Hän konsertoi uruilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Kanttori Piikin aikana Juvan vuonna 1863 valmistuneeseen Ernst Lohrmanin suunnittelemaan kivikirkkoon hankittiin uudet pääurut. Pääurut on valmistanut Paschen Kiel Orgelbau vuonna 2003.

Juvan urut ovat tyyliltään Suomessa harvinaiset, ranskalaisromanttiset urut. Soittimena ne ovat monipuoliset ja niiden sointi tukee erinomaisesti virsilaulua. Paneutuminen urkujen suunnitteluun ja rakennuttamiseen sai Piikin kirjoittamaan ensimmäisen teoksensa Juvan urkukirjan vuonna 2003. Uusilla uruilla Jari Piikki teki myös useita levytyksiä. Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus valitsi Jari Piikin Vuoden Kanttoriksi 2007. Valinnan perusteena oli Jari Piikin kyky hoitaa kanttorin tehtävää sekä hyvin laaja-alaisesti että erittäin korkeatasoisesti.

Kirkon torni on myös erinomainen tähtitorni, kertoo Piikki Vuoden Kanttori 2007 nimityksensä haastattelussa. Tähtitiede ja valokuvaus ovat olleet Piikille musiikin lisäksi tärkeitä harrastusalueita. Piikki valokuvasi haloilmiöitä sekä tähtitaivasta innokkaasti. Valokuvistaan hän teki näyttelyitä.
Tähtitieteen harrastajana Jari Piikki toimi URSA:n ilmakehävaloilmiöjaoston vetäjänä vuosina 1994-2008 ja Ursa Minor -lehden toimittajana. Tähtitaivaan ilmiöiden tutkijasta ja valokuvaajasta tuli myös Länsi- ja Itä-Savon kolumnisti 2000-luvulla. Juvan Kamerakerhon pitkäaikaisena puheenjohtajana Piikki toimi vuodet 1997-2008. Juva oli Jari Piikin suuri rakkaus, jonka maisemia hän kuvasi innokkaasti.
Jari Piikin valokuvia on useiden teosten kuvituksena.
Jari Johannes Piikki menehtyi vaikeaan sairauteen 12.1.2012.
(Teksti on lyhennelmä Ville Niskasen ja ja Päivi Lehmusvuoren kirjoituksesta Juvan kulttuurisivulta.)

• Musiikki Musiikki